SIKMA YÖNTEMLERİ
Know-how ile bağlantılar.
Civata bağlantıları, sektördeki en önemli ayrılabilir bağlantılardır. Giderek daha büyük makineler ve sistemler, daha büyük bağlantı elemanları gerektirir ve mevcut bağlantı elemanları, daha yüksek ve daha doğru civatalama yükü olmalıdır. HYTORC doğru çözümlere sahiptir.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır.
Ek olarak, tork açısı kontrollü ve akma sınırı kontrollü sıkma işlemi giderek daha da artmaktadır. Tasarımcılar bugün daha iyi ve daha iyi yöntemlerle bir civata bağlantısının gerekli minimum civatalama yükü kuvvetini hesaplar. HYTORC, artan gereksinimleri karşılamak için uygun prosedürleri geliştirdi. En önemli ve yaygın yöntemler burada kısaca sunulmuştur.
Sıkma yöntemlerine genel bakış
dGA
Hidrolik, tork kontrollü sıkma yöntemi
DDW
Hidrolik, tork-rotasyon kontrollü sıkma yöntemi
SGA
Hidrolik, streç limit kontrollü sıkma yöntemi
DGD
Tork kontrollü, açı kontrollü sıkma yöntemi
SGD
Verim limit kontrollü, dönme açısı ile izlenen sıkma yöntemi
DGS
Tork kontrollü, akma sınırı kontrollü
EXT
Standart olarak herhangi bir ölçüm sensörü ile harici kontrollü sıkma
ANA/DAT
Dönüş açısı sensörlü tork kontrollü civatalar için ileri dönüş açısını kontrol etmek için analiz aracı
SEQ
Tüm adlandırılmış montaj işlemlerinin herhangi bir sırada bağlanması için sıralayıcı
SPSK
civataprozessstatistik
DGA (Hidrolik, tork kontrollü sıkma yöntemi)
• Sıkıştırma faktörü: 1.4 - 1.6
• Kapama kriteri: Önceden kalibre edilmiş tork ile ilgili hidrolik basınca ulaşıldı.
• Doğru ve güvenli tork ayarı
• Kalibre edilebilir sıkma prosedürü
• En küçük alanda yüksek tork
• Sızdırmazlık ve bağlantı parçasının ayarını dikkate alan otomatik işlem
• Belgelenebilir süreç parametreleri: tarih, saat, montajcı, ayar noktası torku, gerçek tork
Hidrolik, tork kontrollü sıkma prosedüründe, önceden ayarlanmış bir torka ulaşıldığında tork anahtarı durur veya torka ulaştığını bildirir. Bu süreçte sürtünme bilgisi çok önemlidir. Hem yağlayıcı hem de bileşenlerin kalitesi ve yüzeyleri sürtünme davranışını etkiler. Sürtünme dağılımına ek olarak tork hataları eklememek için HYTORC özellikle hassas tork anahtarları geliştirmiştir. Sıkma torkundaki değişim, sıkma sırasında, kol kolundaki değişiklikten önce hidrolik tork anahtarlarına neden olur.
Burulma tutma kolu, doğrudan ön yükleme kuvveti aktarımını ayarlanan tork aracılığıyla cıvataya optimize eder. Ayrıca, HYTORC hidrolik tork anahtarlarının civatalandırma hızı, burulma tutma kolu tarafından önemli ölçüde artırılmıştır.
Sıkma torku, hidrolik basınç arttıkça doğrudan da arttığından, cıvata bağlantısı kademeli olarak gerdirilir. Civata başına tüm sıkma işlemi Eco2TOUCH ile belgelenebilir.
±% 5 güç hassasiyetine kutuplama bağlantı elemanları DISC, zWasher, CLAMP gerdirme somunu, SmartSTUD JustBOLT ve hatta bir eksenel yan yük içermeyen sıkılması ile mümkündür.
Tork kontrollü sıkma işlemi, yaklaşık 200.000 Nm'lik tork değerine kadar tüm cıvata bağlantıları için uygundur. Tork hesaplamalarına dayanarak, ezilmeyi önlemek için uygun yağlayıcılar sağlanmalıdır. Flanş bağlantılarında kullanıldığında, flanş temas yüzeylerine zarar gelmesini önlemek için anti-rotasyon rondelaları ile birlikte bir SIMULTORC montaj sistemi olarak kullanılmalıdır.
VDI2230 Geleneksel sıkma faktörü: αA 1.4 -1.6
VDI2230 Sıkıştırma faktörü sürtünmesi optimize: αA 1,1 -1,2
VDI2230 Sıkıştırma faktörü sürtünme kontrollü: αA 1.0 -1.1
DDW (Hidrolik, tork / açı kontrollü sıkma yöntemi)
• Sıkıştırma faktörü: 1.4 - 1.6
• Kapama kriteri: Önceden kalibre edilmiş tork ile ilgili hidrolik basınca ulaşıldı.
• Belirli bir birleştirme torkuna ulaştıktan sonra civatanın dönme açısının pratik olarak belirlenmesi
• İnme mesafesi kontrolü ile tüm hidrolik tork anahtarı sürücülerinde kullanılabilir
• Torkun hassas bir şekilde değiştirilmesi, torkun birleştirilmesi, dönüş açısı ile otomatik işlem sırası
• Civata bağlantısının sürtünme katsayısının daha sonraki belirlenmesi için birleştirme torkunun, dönme açısının ve son torkun izlenmesi
• Belgelendirilebilir işlem parametreleri: tarih, saat, tesisat, eşleşme torku, gerçek dönme açısı, gerçek tork, OK / NOK ekranı
Hidrolik, tork-açı kontrollü sıkma işlemi civatanın uzamasını dolaylı olarak ölçer. İplik zifti hakkında hassas bir dönüş açısına ve civatanın uzunluğundaki tanımlanmış bir değişime atanabilir. Bu durumda, gerilmiş kısımlardaki sıkıştırıcı deformasyonların yanı sıra, tam yüzey alanına kadar parçalama yüzeylerinde meydana gelen elastik ve plastik deformasyonlar ölçülür. Bununla birlikte, bu ölçüm sadece dönme açısı gerçekten vidanın uzunluğundaki bir değişiklikte uygulandığında öngerilme kuvveti belirlemek için kullanılabilir. Bu nedenle, açı ölçümünden önce, tanımlanmış bir birleşme momentine sahip olan tüm bağlantıların tam olarak birbirinin üzerinde olduğu ve sıkıştırılacak olan bileşenlerin gerekli yüzey basınçlarını alabilmesi sağlanmalıdır. İşte kesin hesaplamalar vazgeçilmezdir.
HYTORC tarafından geliştirilen hidrolik tork kontrollü pull-up sistemi sadece eşleşen torku ve açıyı değil, aynı zamanda son torku da izler. Sadece gerekli dönme açısı ve son tork belirtilen parametre penceresinde olduğunda, sistem sıkma işlemini doğru şekilde tamamlandı olarak değerlendirir. Vida, aşırı elastik aralığa sıkıştırıldığında, hassasiyette daha fazla bir artış sağlanır. Tüm proses parametreleri Eco2TOUCH kontrol cihazı tarafından kontrol edilir, belgelenir ve arşivlenir. Bu sıkma yöntemi, kısa sıkma uzunluklarına sahip civata bağlantıları ve üretim prosesi / üretim hatlarında özellikle uygundur. Sadece ISO4014, ISO4017 ve ISO4762'ye vidalı bağlantıların vidalı deliklere civatalandığı yerlerde kullanılır (kör delikler). Ayrıca, toz haline getirmeyi önlemek için uygun yağlayıcılar sağlanmalıdır.
VDI2230 sıkma faktörü: αA 1,2 -1,4
SGA (Hidrolik, Akma Limit Kontrollü Sıkma Yöntemi)
• sıkma faktörü: 1.2 - 1.4
• Kapama kriteri: Önceden ayarlanmış tork-dönüş açısı katsayısı
• Uzunluk ölçümü ile bileşenin pratik belirlenmesi
• Cıvata sertliğinin, eşik torkunun ve kapatma kriterinin kolayca ayarlanması
• İnme mesafesi kontrolü ile tüm hidrolik tork anahtarlarında kullanılabilir
• Torktan dönüş açısına kadar hassas geçiş ile otomatik işlem sırası
• Geri besleme ve ön izleme ile tork / dönüş açısı katsayısının izlenmesi
• Belgelenebilir süreç parametreleri: tarih, saat, montajcı, eşleşme torku, son tork ve OK / NOK göstergesi
Burada, somun ve cıvatanın karşılıklı dönüşüyle civata bağlantılarını sıkarken sadece AXIAL VOLTAGE değil, aynı zamanda dişli sürtünme sonucu bir TORSION VOLTAGE (TORSİYON GERİLİMİ) talep edildiğinde de kullanırız. Cıvatanın akışı, daha sonra gerilme ve burulmanın karşılaştırma stresinin malzeme akış sınırına ulaştığı yerde başlar. Önyüklemeden hemen sonra, burulma bileşeni cıvatada yaklaşık% 50 geri döner. Sonuç olarak, kalan ön gerilim kuvveti ile karşılaştırma yükü azalır ve verim sınır kontrollü öngerilmeli bağlantı tekrar elastik bir bağlantı rezervi kazanır. Civata derzlerinin aşırı elastik gerdirilmesi, verimi aşan montaj yöntemleri (akma noktası ve açı kontrollü sıkma) sayesinde giderek daha başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Sıkıldığında civatanın en iyi şekilde kullanılmasını sağlar ve mümkün olan maksimum montaj önleme kuvvetlerine yol açar.
Bağlantının hizmet ömrü bozulmaz, ancak önemli ölçüde iyileşti bile:
• Montaj işleminden sonra Verschraubungs sistemlerinin elastik geri yayılımı nedeniyle, sıkma sırasında ortaya çıkan burulmanın kısmi bozulması, sadece dişli bileşende değil, civata da gerçekleşir. Sonuç olarak, daha sonra operasyonel stres için stres rezervleri serbest bırakılır.
• civata akma noktasının ötesine kadar önyüklerken cıvata ve somun dişlerindeki plastikleştirme işlemi, iplik aralığının düzgün bir dağılımını sağlar, bu da elastik aralığa geri çekildikten sonra bile en azından kısmen korunur.
• Montajdan sonra FA çalışma devresi tarafından cıvatanın daha fazla plastikleştirilmesi durumunda, her zaman bununla ilişkili olan ayar eğilme kuvvet kaybı FZ, bağlantıyı tekrar elastik deformasyon aralığına yönlendirir.
Akma dayanımının altında bir ön yükleme kuvveti seviyesinde müteakip titreşim gerilmesi ile, daha uygun yük dağılımı ve muhtemel yüke bağlı artık sıkıştırıcı gerilmeler nedeniyle cıvata bağlantısı için daha yüksek dayanıklılık değerleri elde edilebilir. Bu hem son hem de son bitmiş civatalar için geçerlidir.
Hidrolik, verim kontrollü sıkma yöntemi, civatanın akışının başlangıcının ön yükleme kuvvetinin büyüklüğü için bir kontrol miktarı olarak işlev gördüğü aşırı elastik bir sıkma yöntemidir. Cıvata kafalarının altındaki sürtünmeden bağımsız olarak, gerilme ve burulma gerilmesinin stresine bağlı olarak akma noktası aşana kadar cıvata sıkılır. Hidrolik tork-rotasyon açısı kontrollü sıkma yönteminde olduğu gibi, bileşenler açısal bir başlangıç torkuna önceden yüklenmelidir. Civata bağlantısının daha da sıkılması üzerine, tork ve dönme açısı sürekli olarak ölçülür ve gradyan hesaplanır. Kullanılan ölçüm tekniği, elastik aralığın sonunu algılar ve degrade daha önce belirlendiğinde civatalama işlemini sonlandırır. civata plastik olarak sadece çok küçük bir şekilde deforme olduğu için, kısa kenetleme uzunluklarına sahip civata bağlantıları bile limit sınır kontrolü ile sıkılabilir. Sıkma işlemi sırasında, tüm proses parametreleri Eco2TOUCH kontrolü ile kontrol edilir, belgelenir ve arşivlenir. Montaj sırasında civatanın geçtiği plastik uzama çok düşüktür, bu yüzden akma sınırı kontrol edilen sıkma civatasının tekrar kullanılabilirliği pek etkilenmez. Sıkma sertliği, birleştirme momenti ve kapatma kriterleri ilgili civata bağlantısına uyarlanmalıdır.
Bu sıkma yöntemi, özellikle kısa kenetleme uzunluklarına sahip civata bağlantıları ve şantiyelerde cıvatalama sistemleri kullanıldığında da uygundur. Hidrolik olarak kontrol edilen verim sınırı sıkılan cıvata bağlantıları temel olarak tekrar kullanılabilir. Bununla birlikte, öğütülmeyi önlemek için uygun yağlayıcılar sağlanacaktır.
Bu sıkma yöntemi, özellikle kısa kenetleme uzunluklarına sahip civata bağlantıları ve şantiyelerde cıvatalama sistemleri kullanıldığında da uygundur. Hidrolik olarak kontrol edilen verim sınırı sıkılan cıvata bağlantıları temel olarak tekrar kullanılabilir. Bununla birlikte, öğütülmeyi önlemek için uygun yağlayıcılar sağlanacaktır.
VDI2230 sıkma faktörü: uygulanamaz!
Civatalı bağlantılar SGA'da sökülemediğinden dolayı. Bakınız not VDI-2230 - Kasım 2015 Tablo A8.
DGD (Tork kontrollü, açı kontrollü sıkma prosedürü)
• Sıkıştırma faktörü: 1.4 - 1.6
• Kapama kriteri: Önceden kalibre edilmiş tork ile ilgili hidrolik basınca ulaşıldı.
• Belirli bir birleştirme torkuna ulaştıktan sonra civatanın dönme açısının pratik olarak belirlenmesi
• İnme mesafesi kontrolü ile tüm hidrolik tork sürücülerinde kullanılabilir
• Torkun hassas bir şekilde değiştirilmesi, torkun birleştirilmesi, dönüş açısı ile otomatik işlem sırası
• Civata bağlantısının sürtünme katsayısının daha sonraki belirlenmesi için birleştirme torkunun, dönme açısının ve son torkun izlenmesi
• Belgelendirilebilir işlem parametreleri: tarih, saat, tesisat, eşleşme torku, gerçek dönme açısı, gerçek tork, OK / NOK ekranı
DGS (Tork kontrollü, verim sınırı izlenen sıkma yöntemi)
Bu montaj sürecinde kontrol değeri hedef torktur ve doğrusal gradyan işlem tamamlama kontrol değişkenidir. Akma mukavemetinin saptanması nedeniyle doğrusal seyrin bir sapması varsa, işlem durdurulur. Bu daha fazla kırılma anlamına geliyor.
SGD (Verim Kontrollü Sıkma Açısı Kontrollü Sıkma Yöntemi)
Bu montaj yönteminde, kontrol değeri hedef tork ve doğrusal eğim eğrisinin yanı sıra elde edilen dönme açısı da işlemin tamamlanması için kontrol miktarıdır.
EXT (standart endüstriyel arayüze sahip herhangi bir ölçüm sensörü ile harici olarak kontrol edilen sıkma)
Bu montaj prosedüründe, kontrol değeri ayar noktası torku ve başka herhangi bir harici fiziksel ölçüm parametresi vardır. Bu, akım veya voltaj arayüzü ve çıkışı ile sürekli olarak ölçülür ve fiziksel biriminde grafiksel olarak belgelenir.
ANA / DAT
Dönüş açısı sensörlü tork kontrollü civatalar için ileri dönüş açısını kontrol etmek için analiz aracı
Bu analiz modülü, tanımlanmış bir birleştirme torkundan tanımlanmış hedef torkun elde edilmesine kadar bir vidanın dönme açısını belirler. Bu montaj yönteminde kontrol miktarı hedef torktur.
SEQ
Tüm adlandırılmış montaj işlemlerinin herhangi bir sırada bağlanması için sıralayıcı
Bu modülde, tüm mevcut montaj yöntemleri herhangi bir sırayla bir araya getirilebilir. Standart versiyonda ``ext olmadan. Sensör teknolojisi, bağlantı türüne göre kategori sınıflandırmasıdır.
SPSK
Civatalama işlem istatistikleri
Ölçülen işlem parametrelerinin istatistiksel değerlendirmesi. PFU için bir ölçüm cihazı olarak da kullanılabilir (proses kabiliyet testi)